Gyukusendo Cave in japan

Textiel heeft een geschiedenis van duizenden jaren. De oudste sporen van textiel werden gevonden in prehistorische grotten, daar werden resten van vezel en weefsels teruggevonden. 

In de begintijd van de mensheid werden er ook al textielvezels gebruikt. Denk hierbij aan dierenhuiden, boomschors en planten. De mensheid haalde dit uit de natuur en kon hier vervolgens verschillende soorten textiel mee maken. Zo ook garens en draden, die werden vervolgens met de hand gesponnen en vervolgens tot een stof geweven. Dankzij de innovatie in technologie veranderen ook de textielproductieprocessen.
 

Innovatie

Tijdens de Industriële Revolutie werd het mogelijk om op grote schaal textiel te produceren dankzij elektrische weefgetouwen. Er kwamen in die periode steeds meer textielfabrieken en deze groeide snel. In de 19e eeuw werden er nieuwe vezels ontdek, zoals katoen, zijde en wol.

Vervolgens werden er in de 20e eeuw ook synthetische vezels zoals nylon en polyester ontdekt. Hierdoor kon er steeds meer textiel geproduceerd worden voor kleding en bijvoorbeeld beddengoed of producten in de huishouding.

textiel

De textielindustrie evolueert voortdurend dankzij nieuwe materialen en productietechnieken. Ook duurzaamheid en milieuvriendelijk zijn thema’s waar de textielindustrie in deze huidige tijd mee te maken krijgt. Met de ontwikkeling van biologisch afbreekbare vezels en recyclingprocessen worden hier steeds meer stappen in gezet.