Textielvezels worden ook wel de bouwstenen van stoffen genoemd en kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo heb je natuurlijke vezels, synthetische vezels en gemengde vezels. 

Natuurlijke vezels

Natuurlijke vezels worden verkregen uit natuurlijke bronnen zoals planten, dieren en mineralen. Deze vezels zijn biologisch afbreekbaar en hebben unieke eigenschappen waardoor ze geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen. Zo is katoen een van de meest voorkomende natuurlijke vezels en wordt het veel gebruikt in onder andere kleding en beddengoed. Katoen is zacht, ademend en comfortabel om te dragen. Andere veel voorkomende natuurlijke vezels zijn zijde, wol, vlas en hennep. Zijde is een luxueuze vezel die afkomstig is van zijderupsen en bekend staat om zijn glans en zachtheid. Wol wordt natuurlijk verkregen door de vacht van een schaap en heeft uitstekende isolerende eigenschappen. 

Synthetische vezels

Synthetische vezels zijn door de mens gemaakt en bestaan uit chemische verbindingen. Deze vezels kunnen bevatten vaak speciale eigenschappen zoals sterkte, elasticiteit of duurzaamheid. Nylon en polyester zijn de twee meest gebruikte synthetische vezels. Nylon is sterk en duurzaam en wordt vaak gebruikt in sportkleding, tassen en andere producten die sneller slijtage hebben. Polyester is ook sterk en duurzaam en wordt vaak gebruikt in kleding, stoffering van meubels en tapijten. Andere synthetische vezels zijn viscose, acryl en elastaan. 

Gemengde vezels 

Er bestaan ook gemengde vezels. Dit is een combinatie van natuurlijke en synthetische vezels. Deze vezels combineren de eigenschappen van beide vezelsoorten, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen. Een combinatie die je vaak ziet is katoen en polyester, wat resulteert in een duurzame en onderhoudsvriendelijke stof die geschikt is voor bijvoorbeeld verschillende soorten kledingstukken.

Biologische vezels

Naast deze hoofdcategorieën zijn er ook biologisch afbreekbare vezels zoals lyocell en modal, die worden gewonnen uit houtpulp. Deze vezels zijn duurzaam en milieuvriendelijk en worden door hun bijzondere eigenschappen steeds populairder in de textielindustrie. 

kleding vezels

Het kiezen van de juiste vezel voor een bepaald product is belangrijk voor de functionaliteit, het comfort en de duurzaamheid van dit specifieke product. Een product kan daardoor langer mee gaan en duurzamer zijn.