Young designer is sewing while working in dressmaking studio, close-up

In Nederland wordt nog steeds textiel geproduceerd. Het is wel een stuk minder dan vroeger. Dit komt doordat de textiel industrie voor best wel veel veranderingen en uitdagingen heeft gestaan. Denk hierbij aan de globalisering van productie, maar ook aan fabrieken in andere landen waar de productie goedkoper is.

Doordat de productie van textiel in andere landen goedkoper is kiezen we er als land voor om dan meer uit een ander land te halen zodat de verkoopprijs te betalen valt. In Nederland hebben we ook nog wel textielfabrieken, maar deze zijn vooral voor hoogwaardige merken. 

Verkoop in Nederland

Wij hebben in Nederland ook veel bedrijven die zich bezig houden met het bewerken, bedrukken en het afwerken van de textielproducten. In deze industrie kopen deze bedrijven ook het textiel zelf in het buitenpand, maar voeren ze de uitwerkingen hier uit. Ondanks dat we dus bijna al onze producten in het buitenland inkopen, wordt er alsnog veel verkocht. Dit komt ook omdat Nederland goed is in marketing en producten promoten. 

De prijs in het buitenland is natuurlijk lager omdat de arbeidsomstandigheden daar minder zijn. Denk bijvoorbeeld aan meer als 12 uur per dag werken, vieze lucht in de fabriek, niet veilig en veel te weinig loon. Door deze aspecten komen er tegenwoordig ook steeds meer mensen in opstand tegen het importen van kleding en ander textiel uit het buitenland. 

textielfabriek